Кінбурн: перспективи успішного розвитку

(нотатки до соціально-економічного обґрунтування сталого розвитку Кінбурнського національного природного парку)

Вступ

Колись ця смужка землі вважалася божественною. Легенди розповідають про величний храм богині землеробства та родючості Деметри, про священний гай богині чаклунів і привидів Гекати. Власне, колись сюди приходили поклонятися божествам, за часів скіфів тут жили жреці, а люди не могли просто поселитися. І нині жити тут нелегко: вітер, пісок, вода і дика природа створюють усі умови для того, щоб унеможливити затвердження сучасної людської цивілізації. І водночас – це один із останніх в Європі острівців справжнього природного середовища, праматір степу, основа традиційного існування, яка знаходиться під загрозою знищення нестабільною сучасною цивілізацією, але поки що тримається…

Чи можна знайти розумний компроміс: зберегти природу, традиції та легенди і водночас зробити все це багатство доступним для відвідувачів і здатним прогодувати небагатьох місцевих мешканців? Основна мета цього дослідження – довести, що це можливо.

Ця робота ґрунтується на численних дослідженнях науковців, зроблених у різні часи, на вивченні реальної поточної ситуації та пропозицій щодо перспектив розвитку. Висновки зроблені на основі матеріалів зустрічей з різними зацікавленими сторонами в регіоні та в центральних установах України.

Ми вдячні всім учасникам цього проекту.

Особлива подяка голландській програмі PUM та незалежному експерту Епу Бунеману, який, завдяки своєму величезному професійному досвіду та особистій небайдужості до природного середовища і небайдужих до природи людей, зробив неоціненний внесок у дослідження цієї проблеми. Ми з вдячністю використовуємо його рекомендації та поради.

Дослідження виконувалося інформаційним центром «Зелене досьє».

Повний текст дослідження kinburn strategy (790)

Фотографії

Оставить комментарий

Вы должны войти, чтобы оставить комментарий.