Міжнародний День без покупок - 2008

Рецепти боротьби з економічною кризою від глобального екологічного руху

Це дуже просто – провести один день на рік без шопінгу, витратити 24 години на те, щоб нічого не витрачати. День без покупок – спроба повернутися із світу хижацького споживацтва до реального життя. І це – абсолютно безкоштовно…
В останній тиждень листопада в усьому світі відзначається День без покупок, покликаний змінити споживацьке ставлення людини до навколишнього світу. Вперше він відзначався в 1992 р. в США – пересічний житель цієї країни купує в 30 разів більше, ніж, скажімо, індієць. Автор ідеї – рекламіст Тед Дейв – вважає: «Реклама обманює, обіцяючи, що ми станемо щасливішими, якщо матимемо більше речей. Вона викликає відчуття невдоволеності і жадіб¬ність».

Як позбавитись вірусу споживацької ідеології? Олег Супруненко із соціально-екологічної громадської організації «Чистий Берег» (Берегово, Україна) впевнений: «Виходу немає, треба обмежувати апетити і не купляти того, що врешті не є необхідним. А то доведеться, як в Америці, займати величезні площі дорогоцінної землі складами для зберігання речей, які «не влазять» в оселю, а решту – викидати. Якщо всі країни світу будуть споживати стільки, скільки США, нам знадобиться 5 планет Земля, щоб задовольнити наші потреби. То ж маємо вибір самі, чого прагнути – вмерти від знищеного і забрудненого споживацтвом довкілля, чи не перетворюватися на тупого «баєра»,  залежного від реклами, як наркоман від дози».
Необмежене споживання знищує природні ресурси і постійно збільшує дистанцію між бідними та багатими. За даними Програми розвитку ООН, 86% приватних покупок роблять лише 20% жителів планети, що живуть в розвинених країнах, в той час як найбідніші 20% землян купують менше 1%. Курс на подолання бідності, на сталий розвиток суспільства, стале споживання та виробництво проголосили глобальні зустрічі керівників країн світу (в Ріо-де-Жанейро 1082 року та Йоганнесбурзі 2002-го), керівництво України на рівні президентів підписалося під цими документами, та, на жаль, ані національної стратегії щодо сталого розвитку, ані, тим більше, - сталого виробництва та споживання ми й досі не маємо. Як і численні інші пострадянські держави. Ганна Голубовська-Онісімова, ВЕГО «МАМА-86» говорить: «Ми силами експертів екологічних громадських організацій провели дослідження щодо прогресу розвитку стратегій для сталого споживання та виробництва у Білорусі, Молдові, Росії, Україні та країнах південного Кавказу. Національна стратегія сталого розвитку прийнята тільки в Білорусі, у решти семи країн – відсутня. Але саме такі стратегії закладають принципи сталого споживання і виробництва до політики розвитку країни. В Україні найближчим часом марно чекати стабільності влади, отже, і нові прогресивні стратегії, які допомогли б «озеленити» українську економіку, навряд чи будуть прийняті. Потрібно працювати з людьми і сподіватися, що розум переможе. Але ми продовжимо працювати і з урядом – попереду глобальний Самміт Землі в 2012 році, і тема сталого споживання і виробництва буде основною».
Енергетична та продовольча криза, глобальна зміна клімату з нищівними повенями в Карпатах, посухами й пожежами по всій Україні – це реалії нашого часу. На родючих ланах України на наших очах починається драматичне змагання: рентабельний бізнес на біопаливі з ріпака, який виснажує наші найкращі в світі чорноземи, чи – хліб? Поки що перемагає вигідний ріпак при тому, що Україна має прекрасні умови для вирощування харчових культур, в тому числі, - найдорожчих, органічних. Євген Милованов, Федерація органічного руху України: «Якщо Україна не відстоїть органічне сільське господарство, ми остаточно втратимо конкурентоспроможність на світовому ринку, тим більше після вступу до ВТО. Але й досі закон про органічне сільське господарство не прийнятий, галузь не отримує належної підтримки держави, хоча є стратегічною для країни. Більше за те, є вже області в Україні, де до 60% харчових культур, що вирощуються – генетично модифіковані організми (ГМО). Забруднення земель ГМО виключає на довгий час їх використання для виробництва органічних продуктів харчування. Тим не менше, цей процес поширюється, водночас погіршуючи органічну перспективу України.»
Ольга Казанцева з екологічної асоціації «Еко-Тірас», Молдова, попереджає, що відповідно до світових тенденцій, в майбутньому сільськогосподарські галузі в Білорусі, Молдові і Україні будуть повністю дотовані, так само як це сьогодні відбувається в країнах Європейського Союзу. Саме завдяки цьому вартість 1 кг м’яса в ЄС в 4-5 разів нижча, ніж в Україні чи Молдові. Всесвітня організація торгівлі припускає протекціонізм країн стосовно власного сільського господарства, якщо це стосується питань законних національних інтересів, тобто, екологічної безпеки і здоров’я населення. Тому механізми міжнародної торгівлі треба максимально використати для розвитку екологічно збалансованого сільського господарства».
Ненаситність споживачів протягом останніх 50 років напружує довкілля як ніколи до того.
Споживання диктується не лише економічними настроями держави, а й власним, в ідеалі – свідомим, вибором. Що ми купуємо, на чому їздимо, як освітлюємо свою оселю? Наш екологічний слід в цьому світі – це результат нашого повсякденного життя. Ми не звикли займатися підрахунками щодо власного впливу на довкілля, ми не хочемо відмовлятися від зручностей. Та ми мусимо це зробити, адже ресурсів нашої планети вже не вистачає на всіх, ми перетнули межу росту. І мусимо змінити свій спосіб життя. Ми можемо впорядкувати своє повсякденне життя таким чином, щоб якнайменше смітити, споживати електроенергії та води, використовувати хімічні речовини.
Ми можемо також збудувати свій новий будинок - із соломи. На основі найсучасніших і економічно вигідних екологічних технологій. Євген Широков з Мінського відділення Міжнародного громадського об’єднання екологів вже ціле село таке в Білорусі збудував і залюбки ділиться своїм досвідом з українськими однодумцями. «Я вважаю, - каже Євген – що сучасні відновлювані джерела енергії (вітряки, сонячні колектори) є основою сталого розвитку сільських районів. Разом з будівництвом за допомогою традиційних місцевих матеріалів, такий спосіб облаштування людського житла є економічно спроможним, екологічно дружнім і технологічно інноваційним. Ми просто повинні вийти з ланцюгу «купи-продай» і вільно оцінити альтернативи вирішення проблем розвитку».
Яніс Бризга з громадської організації «Зелена свобода», Латвія, говорить: «Ми давно вийшли за межі спроможності екосистем планети Земля поглинати забруднення та відновлюватися. Екологічна криза охоплює всю планету, і зміни клімату – це тільки найбільш наочний наслідок нашого споживацького ставлення до навколишнього середовища і природних ресурсів. На жаль, з 1992 року, коли було прийнято Порядок денний на 21 сторіччя і уряди більшості країн світу зобов’язалися послідовно зменшувати навантаження на довкілля – нічого майже не змінилося, і ситуація погіршилася. Міжнародна спільнота, зокрема громадські організації, вимагають нової глобальної зустрічі, яка б допомогла встановити набагато більш жорсткі вимоги до країн і перейти до юридично зобов’язальних міжнародних угод зі сталого розвитку».
А загалом учасники міжнародного семінару з підготовки до сесії Комісії ООН зі сталого розвитку, організованому в Києві Альянсом Північних Людей за Сталий Розвиток (ANPED) та ВЕГО «Мама – 86» впевнені, що разом екологічні громадські організації можуть вплинути на власні уряди і домогтися рішень для блага людей і довкілля, особливо коли світова криза довела, що надмірне споживання може руйнувати не тільки довкілля, але й економіки країн світу.
І необхідно терміново скликати новий самміт планети Земля задля обговорення найважливішого питання сучасності – виживання людства за умов вичерпання ресурсів планети, глобальної зміни клімату і економічної кризи. Саме з такою пропозицією звертається нині до ЮНЕП (Екологічної програми ООН) панєвропейська регіональна нарада представників громадянського суспільства. Організатори Дня без покупок закликають до збереження природного балансу. Численні акції в різних країнах світу наголошують – саме надмірне й нерозумне споживання призвело до нинішньої світової економічної кризи.

Інформацію, фото з акцій в різних країнах світу, відео - ролики про День без покупок можна знайти за адресою: http://www.buynothingday.co.uk. Тут також можна безкоштовно послухати й записати спеціально до цього дня написану Еріком Маддерном пісню «Не купуй!»

Дослідження з приводу сталого споживання та виробництва:
•    «Обзор политики в области УПП В западных и южно-кавказских странах ВЕКЦА» -http://www.mama-86.org.ua/files/SCP2008_rus_web.pdf
•    «Устойчивое производство и потребление в странах Юго-Восточной Европы и Восточной Европы, Кавказа и Центральной Азии» (звіт ЮНЕП та Європейського Екологічного агентства) - http://reports.eea.europa.eu/eea_report_2007_3/en
•    «The Switch» - щомісячний бюлетень ANPED з питань сталого виробництва та споживання - http://www.anped.org
Експерти з органічного сільського господарства в Україні: Федерація органічного руху України (http://www.organic.com.ua); Асоціація учасників органічного виробництва «БІОЛан Україна» (http://www.biolan.org.ua).

Інформація про новітні екотехнології та їх використання в сільській місцевості в Білорусі:  www.reenergy.by

Оставить комментарий

Вы должны войти, чтобы оставить комментарий.